Tampografia – este o tehnologie de imprimare relativ nouă comparativ cu serigrafia sau tiparul offset. Se pare că la începuturi tampografia a fost folosită de maeștrii ceasornicari în decorarea cadranelor sau a altor accesorii ale ceasurilor, iar dezvoltarea acestei tehnologii de imprimare a fost direct influențată de aparitia industriei petrochimice, mai exact a fost strans legată de capacitatea de a produce tampoane din silicon de înaltă calitate.
 
Imprimarea cu ajutorul tamponului – este tehnologia care permite imprimarea pe cele mai diverse obiecte  din punct de vedere al formei si dimensiunii. Tampografia poate fi folosita pentru imprimarea practic pe orice fel de suprafata, de exemplu:
• articole pentru birou, jucării, etc
• produse promoționale: pixuri, brelocuri, căni, pahare de sticlă, pahare plastic, scrumiere, brichete, insigne, calculatoare, ochelari, jucării, articole sportive;
• alte aplicații industriale

Tampografia este bazată pe procesul de preluare a stratului de cerneala de pe forma de imprimare (clișeul tampografic) și aplicarea acestuia pe suprafața de imprimat cu ajutorul unui tampon elastic confectionat din silicon.
Forma pentru imprimare (cliseul) are portiuni gravate în zona imaginii de imprimat, ce vor fi umplute cu cerneala, iar tamponul actionat mecanic sau pneumatic va prelua cerneala de pe clișeu și o va transfera pe suprafața obiectului de imprimat.

Proprietățile chimice și elasticitatea tampoanelor din silicon fac posibilă imprimarea pe obiecte cu forme diferite: cilindrice, sferice, conice, dar și pe suprafete plane.

Datorită proprietatilor chimice ale cernelurilor, pot fi imprimate tampografic diferite tipuri de materiale, precum:

 • Plastic: Polipropilenă PP, PVC, PE, PET, silicon, cauciuc, acryl, stirenul, acrilul, policarbonatul, vinilul, butiratul, ABS, PAL;
 • Lemn, MDF, Pal
 • Metale: otel inox, otel vopsit, aluminiu, metal lăcuit etc.
 • Nemetale: Aluminiu, alamă, cupru
 • Sticlă
 • Ceramică și porțelan
 • Carton și hârtie
O mare parte a materialelor enumerate mai sus pot fi tampografiate cu cerneală monocomponent, iar pentru sticlă, metale și nemetale, cauciuc s.a. folosim cerneală bicomponent și ceva mai mult … măiestria specialiștilor nostri. 
Pregătirea formei are un rol important în realizarea unei imprimări tampografice de calitate. Imaginea ce urmează a fi imprimată trebuie predată în format vectorial – Corel Draw sau Adobe ilustrator
 
Formele pentru imprimat – cliseele pot fi fotopolimerice sau metalice. Clișeele fotopolimerice sunt mai rapide și mai economice in preparare, dar au un termen de exploatare și păstrare limitat. De obicei cliseele fotopolimerice sunt folosite pentru tirajele mai mici de 10.000 buc. Cliseele metalice sunt mai costisitoare, dar sunt mai rezistene la utilizare. Clișeele metalice se folosesc, de regula, pentru tiraje  mari sau pentru aplicații industriale.
Noi, Averprint detinem 2 echipamente de tampografiat:
 • 1 echipamente care imprima la 2 culori;
 • 1 echipament care imprima la 1 culoare

Dată fiind experiența foarte mare a specialiștilor noștri și dotarea tehnologică modernă pe care o avem putem asigura imprimarea unor mari cantități de produse, spre exemplu intr-un singur schimb de lucru (8 ore) imprimăm aproximativ 2000-5000 de obiecte.

  Contactează-ne

  Simțiți-vă liber să cereți detalii, nu scăpați nicio întrebare!